Soalan Lazim

Umum

Adakah kesemua PBT di Malaysia terletak di bawah bidang tugas Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT)?
Kesemua PBT terletak di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri masing-masing. Bidang tugas KPKT adalah untuk menyelaras PBT-PBT tersebut dari segi penyeragaman dasar dan perundangan, memberi khidmat nasihat termasuk khidmat nasihat teknikal dan penyaluran peruntukan daripada Kerajaan Persekutuan.

Kutipan Sisa Pepejal

Jika pihak yang di pertanggungjawabkan tidak melaksanakan kerja-kerja pembersihan sampah, apakan tindakan yang boleh diambil oleh penguna atau orang ramai?
Pihak Pengguna boleh membuat aduan kepada Majlis Daerah Besut untuk membolehkan tindakan pembersihan dijalankan secepat mungkin.

Cukai Taksiran

Apakah yang dimaksudkan dengan cukai pintu/taksiran?
Cukai taksiran adalah cukai yang dikenakan dibawah seksyen 141 bagi bangunan-bangunan yang layak dikenakan kadaran dalam kawasan majlis termasuklah rumah kediaman, premis perniagaan, premis perindustrian, bangunan-bangunan yang dimiliki oleh kerajaan Persekutuan, negeri dan juga agensi-agensi swasta yang lain.

Penguatkuasaan

Berapakan jumlah kompaun yang dikenakan bagi setiap kesalahan?
Undang-Undang Kecil(UUK) Mengkompaun Kesalahan telah menetapkan bahawa setiap kesalahan dibawah Akta 171 dan UUK yang dibuat dibawahnya boleh dikenakan kompaun maksimum sebanyak RM250.00 sahaja, manakala UUK Mengkompaun kesalahan (Jalan Parit dan Bangunan) (Terengganu) 1985 pula memperuntukkan jumlah kompaun maksimum sebanyak RM250 bagi kesalahan di bawah UUK dan RM500 bagi setiap kesalahan di bawah Akta 133. Bagi kesalahan di bawah Perintah Lalulintas Jalan (peruntukan Mengenai Tempat Letak Kereta) (MDB) 1993, jumlah kompaun yang boleh dikenakan adalah sebanyak RM50.00.
00816826
  • Kemaskini : Khamis, 11 Julai 2024 |  Jumlah Pelawat :
Image

MAJLIS DAERAH BESUT,
22200 Besut,
Terengganu Darul Iman.

Ahad - Khamis : 8:00pg - 5:00ptg

T : +609 6956 388
HL : +609 6957 400
F : +609 6956 199
E : mdb@terengganu.gov.my

IKUTI KAMI

Penafian : Majlis Daerah Besut (MDB) tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.

Paparan Terbaik : Menggunakan versi terkini pelayar Internet Explorer / Mozilla Firefox / Google Chrome / Safari dengan resolusi 1366 x 768.

Hakcipta Terpelihara © 2024 Majlis Daerah Besut

Majlis Daerah Besut

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

Dasar Privasi